El tema de marzo en el grupo de Bundt Bakers era de lo más soleado (y alegre ;-) ): «Vacaciones tropicales», cuya anfitriona era Cristiane, The Mom Chef: Taking on Magazines.
Thinking about tropical vacations makes me think right away about Bounty bars... yes I know.. no life without chocolate for me ;-) But I saw that Laura from Baking in Pijamas (Laura's blog) had the same tropical/chocolate thoughts :-) So I decided to make something else and just make Laura her recipe next week ;-D
Looking at the list of the other members definitely limited my ideas ;-) but then I thought about a Hummingbird cake. Besides from a beautiful name, and such a cute and beautiful little bird, it has bananas, pineapple and in this case I also added coconut. So, does that sound like a tropical vacation or not?
La primera idea que me viene a la cabeza cuando pienso en vacaciones tropicales son las barritas de chocolate y coco «Bounty». Ya lo sé... no hay vida sin chocolate para mí ;-) Pero antes de comenzar ya vi que Laura, de Baking in Pijamas (Laura's blog) ya había sentido la misma inspiración trópico-chocolatera :-) Así que decidí hacer algo diferente... y probar la receta de Laura en casa la semana que viene ;-D El resto de la lista de participantes me fue «robando» más y más ideas ;-) pero entonces me acordé de la tarta Hummingbird (colibrí). Aparte de tener un nombre precioso, y representar un pajarito tan hermoso, lleva plátano y piña y, en este caso, también le añadí coco. ¿Suena a vacaciones tropicales o no?
On top a delicious cream cheese frosting (I love that one!) and for the decoration I dried slices of pineapple in the oven to make some tropical flowers. I will post here below how to do that too. It is not part of the recipe of course, but makes your cake look like a true tropicale party cake!
Por encima un buen glaseado de queso en crema (¡me encaaanta!) y, a modo de decoración, rodajas de piña deshidratadas en el horno, imitando flores tropicales. En este post cuento cómo se hacen porque, aunque no son estrictamente parte de la receta, ¡le dan a cualquier dulce un aire de fiesta tropical que pa' qué!
The cake was delicious, not too sweet and with a nice crunch from the pecans and shredded coconut. I expected it to be more sweeter but maybe it was because the bananas were not so ripe as I normally use them (I waited till the last minute to make the cake because of them ;-D). Next time I will try it will the bananas over-ripe and see how it turns out.
El bizcocho estaba requetebueno; no demasiado dulce y con la textura crujiente de las pecanas y la del coco rallado. Me esperaba que fuese más dulce, pero los plátanos no estaban tan maduros como yo suelo usarlos (y eso que esperé hasta el último minuto para hacer el bizcocho, a ver si maduraban ;-D). La próxima vez colcerá a hacerlo con plátanos muy maduros, a ver cómo sale.
¡Espero que os guste la receta! ¡Y, por supuesto, todas las deliciosas recetas del talentoso grupo de Bundt Bakers, aquí debajo! :-) Gracias, Christiane, por el tema tan bonito, me ha encantado!
I hope you enjoy the recipe! And of course, all the delicious recipes of the talented group of Bundt Bakers here below! :-) And thanks, Christiane, for the tropical theme, I really enjoyed it!!
- Banana Coconut Pineapple Bundt by Food Lust People Love
- Banana Pineapple Mini Bundt Cakes by I Love Bundt Cakes
- Banana Rum Cake by Jane's Adventures in Dinner
- Bounty Bundt Cake by Baking in Pyjamas
- Bundt Cake Tropical by La mejor manera de hacer …
- Chocolate Coconut Tres Leche Bundt Cake by The Whisking Bowl
- Drømmekage (Danish Dream Cake) Bundt Cake by Brooklyn Homemaker
- Golden Tropical Coconut Bundt Cake by Faith, Hope, Love & Luck Survive Despite a Whiskered Accomplice
- Key Lime Bundt Cake by Taking On Magazines
- Lava Flow Bundt Cake by All That's Left Are The Crumbs
- Lime-Coconut Bundt Cake by Palatable Pastime
- Piña Colada Rum Bundt Cake by Making Miracles
- Pineapple Upside Down Coconut Cake by Adventures in All Things Food
- Speckled Tropical Bundt Cake by I Camp in my Kitchen
- Tequila Sunrise Bundt Cake by Los Chatos Chefs
- Tres Leche Bundt with Pineapple and Strawberry Whipped Cream by A Day in the Life on the Farm
- Tropical Hummingbird Bundt Cake by Tartacadabra
- Tropical Supreme Cake with Rum Cream Cheese Glaze by Sew You Think You Can Cook
#BundtBakers is a group of Bundt loving Bakers who get together once a month to bake Bundts with a common ingredient or theme. You can see all of our lovely Bundts by following our Pinterest Board. We take turns hosting each month and choosing the theme or ingredient.
Updated links for all of our past events and more information about BundtBakers can be found on our homepage.
Recipe adapted from Joy of Baking
Fuente: receta adaptada de Joy of Baking
Tropical Hummingbird Bundt Cake
100 g de pecanas (1 cup pecans)
390 g de harina (3 cups all-purpose flour)
400 g de azúcar (2 cups granulated white sugar)
1 cucharadita de bicarbonato (1 teaspoon baking soda)
½ cucharadita de sal (½ teaspoon salt)
1 cucharadita de canela molida (1 teaspoon ground cinnamon)
3 huevos L, ligeramente batidos (3 large eggs, lightly beaten)
180 ml de aceite vegetal (¾ cup safflower, vegetable, corn, or canola oil)
1½ cucharaditas de extracto de vainilla (1½ teaspoons pure vanilla extract)
225 g de piña enlatada machacada, sin escurrir (8 ounce can crushed pineapple, do not drain)
45 g de coco rallado (½ cup shredded coconut)
400 g de plátano maduro machacado (2 cups mashed ripe bananas)
Glaseado de crema de queso - ver más abajo
Cream Cheese Frosting - see below
Flores de piña - ver más abajo
Pineapple flowers - see below
Elaboración
Precalienta el horno a 170℃ y engrasa un molde de bundt cake con espray para hornear o con aceite.
Preheat the oven at 170℃. Grease the inside of a 10 cup Bundt pan.
Pon las pecanas en una bandeja del horno con papel para hornear y tuéstalas unos 8 minutos, hasta que tengan un color ligeramente tostado y estén bien fragantes. Déjalas enfriar y pícalas finamente.
Place the pecans on a baking sheet and bake for about 8 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop finely.
Mezcla con las varillas en un bol grande la harina, el azúcar, el bicarbonato, la sal y la canela. Después añade las pecanas picadas y envuélvelas con la mezcla.
In a large bowl whisk together the flour, sugar, baking soda, salt, and ground cinnamon. Then stir in the chopped pecans.En otro cuenco grande, mezcla los huevos, el aceite, la vainilla, la piña y el puré de plátano, usando las varillas. Añade esta mezcla líquida a la de la harina, y remueve hasta que esté todo bien combinado. Añade el coco a mano y renueve con una espátula hasta que quede bien combinado.
In another large bowl, whisk together the eggs, oil, vanilla extract, pineapple, and mashed bananas. Add the wet ingredients to the flour mixture and stir until combined. Add the coconut by hand and just mix lightly with a spatula until divided among the batter.
Vierte la mezcla en el molde preparado, alisa la superficie, y hornea durante 55-65 minutos, hasta que puedas clavarle un pincho de madera y sacarlo limpio. Deja el bizcocho enfriar en el molde, sobre una rejilla, durante unos 15 minutos; después invierte el molde para sacarlo, y déjalo enfriar completamente. En un envase hermético a temperatura ambiente, se conservará bien hasta dos días.
Pour the batter into the prepared pan, smooth the top, and bake for about 55-65 minutes, until a cake tester inserted in the center comes out clean. Let the cake cool in the pan on a wire rack for about 15 minutes, the invert the cake onto the rack and let it cool completely. The cake will keep in an airtight container at room temperature for up to 2 days.
Flores de piña / Pineapple flowers
Precalienta el horno a 110℃. Forra una bandeja de horno con papel para hornear. Con un vaciador de fruta, extrae los «ojos» de la piña. Utiliza un cuchillo afilado para cortar la piña en rodajas muy finas. Colócalas en la bandeja y hornéalas hasta que la parte superior parezca seca, unos 40 minutos. Gira las rodajas y hornéalas de nuevo unos 40-45 minutos más (puede tardar bastante más dependiendo del tamaño de las "flores"). Deja que se enfríen en un molde para madalenas limpio para que formen una flor. Una vez frías, puedes guardar las flores hasta 3 días en un recipiente hermético a temperatura ambiente. Para acabarla, con un pincel y un poco de canela «pintas» el centro de la flor.
Preheat the oven at 110℃. Cover an oven tray with baking paper. Peel the pineapple and use a melon baller to remove its eyes. Use a sharp knife to cut the pineapple in thin slices. Lay the slices on the tray and bake them for about 40 minutes (may be more), until the upper side looks dry. Turn them over and let them in the oven for 40-45 min. more (it can take longer, depending on their size and thickness; use your common sense ;-) ). Let them cool on a clean muffin tray to give them a nice curved form. Once cooled, you can keep them up to 3 days in an air-tight container, at room temperature. Finish the flowers dusting the core with cinnamon.
Glaseado de crema de queso / Cream Cheese Frosting
75 g de mantequilla (75 g butter, room temperature)
150 g de azúcar glas (110 g icing sugar)
125 g de crema de queso, tipo Philadelphia (125 g cream cheese)
½ cucharadita de vanilla (½ teaspoon of vanilla extract)
Bate la mantequilla con el azúcar glas, hasta que quede una mezcla ligera y cremosa. Añade el extracto de vainilla, y bate hasta que queden incorporados. Añade la crema de queso y bate durante un minuto más.
Beat the butter with the icing sugar light and fluffy. Add the vanilla extract, beat until incorporated. Add the cream cheese and beat for about 1 minute more.
See you again next month in the Bundt Bakers group!
¡Nos vemos el mes que viene con la próxima entrada del grupo Bundt Bakers!
I adore hummingbird cake and think you made the absolute perfect thing for the month's theme. I love the pineapple flowers as well. Thanks for including instructions on how to make those!
ResponderEliminarThanks Christiane for your kind words and thank you again for hosting! Really fun theme, and loved thinking about tropical vacations ;-)
EliminarHey! me encantan esas flores de piña. Creo que nunca he probado el Hummingbird, es que tengo delito... Un beso!
ResponderEliminarGracias guapa! La receta del Hummingbird cake merece la pena, es como un banana bread de lujo ;-) Un besito!
EliminarYUM YUM YUM!!! I love the addition of the cream cheese frosting and the pecans- and those pineapple flowers are SO CUTE!
ResponderEliminarThanks Tux for your kinds words!
EliminarI have always wanted to make those pineapple flowers. And your cake looks adorable with these on top. Hummingbird cake is one of my fav cakes and I love you did a bundt version! Fantastic.
ResponderEliminarThanks Anshie! I also loved the pineapple flowers, give (every) the cake a really tropical look ;-) It was my first time trying a Hummingbird cake but I loved it :-)
EliminarI have heard of hummingbird cake but have never tried one. I will have to remedy that soon with this wonderful recipe.
ResponderEliminarThanks Wendy! It was also my first time in making a Hummingbird cake :-)
EliminarOh my gosh those pineapple flowers! I'd pay good money for that cake. :)
ResponderEliminarI've yet to try Hummingbird cake, it always makes me think of summer holidays.
ResponderEliminarYour bundtcake is beautiful I can't wait to try your recipe. I love the pinneaple flowers it's very unique :)
ResponderEliminaresta formula no lleva polvo de hornear?
ResponderEliminarHola Jairo, muchas gracias por tu visita! Esta receta no lleva polvo de hornear, solamente bicarbonato. Depende de los ingredientes si tienes que usar bicarbonato o polvo de hornear, y en este caso lleva muchos ingredientes "ácidos" y por eso usas solamente bicarbonato.Mucha suerte!
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