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jueves, 15 de diciembre de 2016

Orange Cranberry Bundt Cake #BundtBakers


Orange Cranberry Bundt Cake #BundtBakers

It's already December again! Christmas is coming up, which means that we will be seeing our family again who are living quite far away :-) And of course, baking again for them!

Laura of Baking in Pyjamas, is the host of this month with the theme "Winter Wonderland", anything that comes to mind when you hear these words, it can be Christmassy or not. Since I wanted to make this cake with Oranges and Cranberries for some time now, my Bundt cake is definetely going to be very Christmassy ;-) Thanks, Laura, loved the theme!

¡Ya estamos de nuevo en diciembre! La Navidad está a la vuelta de la esquina, con los seres queridos que vienen a vernos de tan lejos... :-) ¡Así que hay que hornear algo rico para ellos, por supuesto!
Laura, de Baking in Pyjamas, es la anfitriona de este mes, con el tema —más o menos libremente traducido— «Fantasía invernal»: cualquier cosa que te venga a la cabeza al oír estas palabras, navideña o no. Y como yo ya tenía ganas de hacer un bizcocho con naranja y arándanos rojos, mi bizcocho va a ser... pero que muy navideño ;-) ¡Muchas gracias, Laura, me ha encantado el tema!


I wanted the cake to be packed with Orange flavours, not just the zest, but also using the juice. And the cranberries (we only can find dried cranberries here in Spain, in the area where I live), I let them soak in Cointreau during the night, so they also add a nice "orange-licor" flavour. At last you brush an orange syrup over the cake, that also gives it that beautiful-christmas-shine.
The bundt cake is really light - because of the egg whites you beat separately- and has this absolutely delicious and intense orange flavour. The cranberries add flavour, a nice "crunch" and this beautiful color, to the already "yellowish/orange" cake.
I added some light cream cheese frosting, made with cream cheese and heavy cream to the cake, but that is optional.
Well, to be honest, it was quite a success this cake, one of the best Bundt cakes according to my hubbie ;-)

Yo quería un bizcocho rezumante de sabor a naranja, no sólo por la ralladura, sino usando también el zumo. Y los arándanos rojos (que aquí, en España, sólo se encuentran secos, al menos donde yo vivo), los he dejado a remojo toda una noche en Cointreau, para que contribuyan también con este sabor a licor de naranja :-) Para acabar, he añadido un sirope de de naranja después del horneado, lo que le ha proporcionado un precioso brillo navideño.
El bundt cake resulta increíblemente esponjoso (gracias a las claras de huevo batidas aparte), y tiene un intenso y absolutamente delicioso sabor a naranja. Los arándanos rojos añaden sabor, una textura crujiente al morder, y un precioso color que contribuye de maravilla a un bizcocho de un cálido tono entre dorado y anaranjado.
También he añadido un glaseado a base de crema de queso y nata, pero es opcional, claro.
Y lo cierto es que el bundt ha sido un éxito, «uno de los mejores bundt cakes», según mi maridín ;-)

Wishing you all a Wonderful Christmas holiday, and all the best wishes for the upcoming New Year! Hope to see you (baking) again in 2017!
¡Os deseo a todos unas maravillosas vacaciones de navidad, con los mejores deseos para el próximo año!  ¡Espero veros a todos/as (horneando) de nuevo en 2017!

I hope you enjoy the recipe! And of course, don't forget to have a peek at the delicious Bundt cakes of the BundtBakers members!
 ¡Espero que disfrutéis la receta! ¡Por supuesto, no dejéis de echar una ojeada a los fantásticos bundt cakes que han hecho los demás miembros de grupo! 
#BundtBakers is a group of Bundt loving Bakers who get together once a month to bake Bundts with a common ingredient or theme. You can see all of our lovely Bundts by following our Pinterest Board. We take turns hosting each month and choosing the theme or ingredient.

Updated links for all of our past events and more information about BundtBakers can be found on our homepage

Orange Cranberry Bundt Cake
Ingredientes:
230 g de mantequilla, a temperatura ambiente (1 cup unsalted butter, at room temperature)
330 g de harina (2¾ cup all-purpose flour)
1 cucharada de levadura química (1 tablespoon baking powder)
½ cucharadita de bicarbonato (½ teaspoon baking soda)
½ cucharadita de sal (½ teaspoon salt)
300 g de azúcar blanco (2 cups granulated sugar)
4 huevos (L), separados (4 large eggs, separated)
3 cucharadas de ralladura de naranja (3 tablespoons freshly grated orange zest)
240 ml zumo de naranja (1 cup freshly squeezed orange juice)
150 g arándanos rojos (1¼ cup dried cranberries)
100 ml de Cointreau (½ cup Cointreau)
Sirope de naranja (ver más abajo) / Orange sugar syrup - see below
Glaseado de crema de queso (ver más abajo) / Cream cheese frosting - see below

Put the cranberries and the Cointreau in a small saucepan, the evening before baking, and bring to a simmer. Take the saucepan of the heat and let the cranberries soak during the night in the licor. The next morning place them in a strainer and let them drip out.

Pon, la noche anterior, los arándanos y el Cointreau en un cazo pequeño, y llévalos a ebullición. Cuando empiece a hervir, retíralos del fuego, y déjalos a remojo toda la noche. A la mañana siguiente, pon los arándanos en un colador, y déjalos escurrir bien.

Preheat the oven to 180℃. Grease the inside of a 10 cup Bundt cake pan.
Whisk the flour, baking powder, baking soda and salt in a medium bowl until thoroughly combined. Separate the eggs, and keep the egg whites in a separate bowl (they need to be at room temperature).

Precalienta el horno a 180℃. Engrasa el interior de un molde para bundt cakes de 10 tazas de capacidad. Mezcla bien en un cuenco la harina, la levadura química, el bicarbonato y la sal. Separa los huevos, y mantén las claras en un cuenco aparte (tienen que estar a temperatura ambiente).

Put the sugar and grated orange zest together in the bowl of your standing mixer and rub the zest into the sugar with your fingers. It will smell already like Christmas ;-) Add the butter and beat on medium speed for about 3-5 minutes, until light and fluffy. Don't forget to scrape the sides of the bowl and beat a bit more. Add the egg yolks, one at at time, beating well after each addition, until thoroughly combined. 

Pon el azúcar y la ralladura de naranja en el cuenco de tu batidora, y mézclalos con las manos. Sólo con esto ya empezará a oler a navidad ;-) Añade la mantequilla y bate a velocidad media durante 3-5 minutos, hasta que quede una mezcla ligera y esponjosa. No olvides rascar las paredes del cuenco y batir un poco más. Añade las yemas, de una en una, batiendo bien después de cada una, hasta que queden bien combinadas.

With the mixer on low, add the flour mixture to the batter (in three increments) alternately with the orange juice (in two increments), beginning and ending with the flour, and beating until just incorporated. Stir in the cranberries.

Con la batidora a baja velocidad, añade la mezcla de la harina a la mezcla líquida (en tres fases), alternando con el zumo de naranja (en dos fases), comenzando y acabando con la harina, y batiendo lo justo hasta que quede incorporada. Añade los arándanos rojos y remueve para que queden incorporados.

In another mixing bowl and using the whisk attachement, beat the egg whites on medium speed until stiff peaks form (don't overbeat them!) and fold them gently into the batter.

En otro cuenco, con las varillas de la batidora, bate las claras a velocidad media hasta que forme picos (¡pero no te pases batiendo!) y, a continuación, envuelve delicadamente las claras montadas en la mezcla.

Pour the batter into the prepared pan, smooth out the top, and bake for about 50 minutes. Let the cake cool in the pan for about 15 minutes on a wire rack, before inverting it onto the rack. Brush the top and sides of the hot cake generously with the orange syrup and let cool for at least 1 hour before serving. Serves warm or at room temperature.

Vierte la mezcla en el molde, alisa la superficie, y hornea durante unos 50 minutos. Déjalo enfriar en el molde durante unos 15 minutos sobre una rejilla, y saca el bizcocho del molde y déjalo sobre la rejilla. Mientras está caliente, aplica con un pincel generosamente el sirope de naranja por arriba y por los lados, y déjalo enfriar al menos una hora antes de servirlo. Puedes servirlo tanto caliente como frío.


Orange syrup / Sirope de naranja
65 g de azúcar blanco (⅓ cup granulated sugar)
80 ml de zumo de naranja (⅓ cup freshly squeezed orange juice)

In a small saucepan over medium-low heat, combine the sugar with the orange juice and bring to a simmer; continue to simmer for 3-5 minutes, until the mixture has a light syrupy consistency. Let cool completely.

En un cazo pequeño, a fuego medio-bajo, mezcla el azúcar y el zumo, llevándolo a ebullición. Déjalo hervir suavemente durante 3-5 minutos, hasta que la mezcla tenga una consistencia ligeramente almibarada. Déjalo enfriar por completo antes de usarlo.

21 comentarios:

  1. Me encantan las tartas de naranja, a que sabe el contreau??
    Supongo que tendré que hacer tu receta para saberlo ;)
    un saludo enorme de la mejor manera!!!

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    1. Muchas gracias Diego! El Cointreau es un licor de naranja, así que aún más naranja en el Bundt cake ;-) Muy felices Fiestas! Un abrazo!

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  2. So festive and sounds delicious! A classic combination with lots of orange flavor. I'm so glad your husband liked it so much! I'll have to try it myself soon!

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  3. What a beautiful bundt cake - I love the pan you used! SO striking!

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  4. La parte del glaseado de crema de queso no está, ¿no?

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    1. Hola José,el glaseado de crema no está, pero si quieres hacerlo: 100 g de mantequilla, 200 g de azúcar glass y 250 g de queso tipo Philadelphia (nada de light). Empiezas a batir la mantequilla con el azúcar glass hasta que quede una crema blanca y después añades el queso philadelphia. También puedes añadir extracto de vainilla o en este caso he usado extraco de naranja (ambos son de Nielsen-Massey). Suerte!

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  5. You have me making a mess all over my keyboard from the drool Lara...Merry Christmas!

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  6. I love that you soaked the cranberries...extra love! Happy Holidays!

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    1. Extra Christmas, extra love ;-) Happy Holidays to you too, Colleen!

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  7. Cranberry and orange is always a great choice this time of year! I'm glad you serve it with fresh whipped cream instead of a frosting.

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    1. Thanks Lauren! Yes, whipped cream was the best choice here for such a light, fluffy cake :-)

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  8. Absolutely amazing. What a combination of orange and cranberries.. and icing on the cake was the presentation. My kids love the whipped cream, I am sure they are going to enjoy this goodness. Thanks

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  9. What a heavenly cake! Love the use of Cointreau!

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  10. Cuando he visto el título he pensado, uy este post me suena. No me puedo creer que aun no lo halla probado el cointreau. Nos vemos!!!

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  11. This looks delicious and I love the pan.

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  12. Always a success. This is adorable combination!

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  13. Beautiful pan, this cake looks delicious.

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